pátek 24. ledna 2014

Malý biochemický úvod do problematiky srdečně-cévních onemocnění - část II.

Cílem této série je utřídit pár základních faktů o krevních lipidech (tucích), lipoproteinech (částicích přenášejících tuky v krvi) o jejich provázanosti, o příčinách jejich vzniku a jejich vztahu k srdečně-cévním onemocněním včetně doporučení ohledně životního stylu. 


Jsem přesvědčen, že současné vědecké poznání je úplně jinde než (mainstreamová) výživová doporučení a že pokud si chceme udržet zdraví, musíme se začít starat sami a ne poslouchat jiné. 

Nuže tedy ve druhé části představuji zjednodušeně co určuje počet LDL částic a jak jej zjistit z krevního vyšetření.



Co určuje množství LDL částic v krvi? Vraťme se do jater, kde se protein (apoliprotein B) plní trigliceridy a cholesterolem a vytváří tak VLDL částice, které se časem změní v LDL částice. 


Hlavní úlohou těchto částic je přenos cholesterolu tam, kde je potřeba. Každá částice má samozřejmě omezenou maximální zátěž, která je kombinací cholesterolu a trigliceridů.

Zjednodušeně lze říci, že cholesterol je vždy potřeba dovézt v relativně stabilním objemu, který je dán potřebami těla, tedy dle poptávky. Trigliceridy se oproti tomu do VLDL částic ládují podle své produkce, nebo chcete-li dle nabídky.

Čím více budou játra produkovat trigliceridy, tím méně prostoru bude v jednotlivých částicích pro cholesterol. Jenomže játra musí zařídit, aby se ten cholesterol dostal do těla v dostatečném množství. Proto začnou produkovat více VLDL částic, ze kterých se pak stane více LDL částic, což zvyšuje pravděpodobnost zachycení na cévní stěnu.

Navíc platí, že tyto částice budou po přeměně na LDL menší (větší % objemu tvořily trigliceridy, které byly odevzdány buňkám těla), což zvyšuje pravděpodobnost jejich penetrace cévní stěnou a oxidace,

Hlavní příčinou většího množství LDL částic je tedy vyšší produkce trigliceridů, která je závislá na stravě. Druhou myslitelnou příčinou je pak vyšší potřeba těla po cholesterolu. Dalšími možnými příčinami je hypothyroidismus (porucha štítné žlázy), infekce a poškozená střevní bariéra (LDL částice fungují i jako součást imunitní reakce) a samozřejmě některé genetické predispozice.

Z hlediska krevních testů je potřeba vědět, že ukazatel LDL-c (c = cholesterol) užívaný v těchto testech referuje k množství cholesterolu navázanému v LDL částicích, nikoliv k počtu těchto částic. Proto je tento ukazatel velice slabý z hlediska předvídání problémů se srdečně-cévními onemocněními. Ukazatel počtu částic se označuje jako LDL-p (p = particles) a v běžných testech nebývá moc dostupný. Dobrým užívaným odhadem je ovšem ukazatel apo-B, což je množství proteinu, které se váže k VLDL a LDL částicím. Jeho cena např. v SynLabu je 205,- Kč pro samoplátce, proto vám jej moc doktorů neudělá nebo ne s velkou radostí (LDL-c stojí 60,- Kč).


Část I. - Lipoprotein
Část II. - Počet LDL částic
Část III. - Oxidace
Část IV - Zánětlivost
Část V. - Krevní panel
Část VI. - Trigliceridy

Žádné komentáře:

Okomentovat