pátek 24. ledna 2014

Malý biochemický úvod do problematiky srdečně-cévních onemocnění - část I.

Cílem této série je utřídit pár základních faktů o krevních lipidech (tucích), lipoproteinech (částicích přenášejících tuky v krvi) o jejich provázanosti, o příčinách jejich vzniku a jejich vztahu k srdečně-cévním onemocněním včetně doporučení ohledně životního stylu. 

Jsem přesvědčen, že současné vědecké poznání je úplně jinde než (mainstreamová) výživová doporučení a že pokud si chceme udržet zdraví, musíme se začít starat sami a ne poslouchat jiné. 

Nuže tedy v první části představuji zjednodušeně k čemu slouží a jak vznikají lipoproteiny v krvi. 


1. Lipoproteiny se dělí dle své hustoty na pět základních tříd: chylomikrony, VLDL, IDL, LDL a HDL. Chylomikrony transportují především mastné kyseliny ze střev do svalových a tukových tkání a do jater. Tato metabolická cesta nezpůsobuje žádné zásadní známé problémy, proto ji vynechám.

2. V játrech vzniká VLDL - částice nacpaná velkým množstvím trigliceridů (triacylglycerol) a relativně malým množstvím cholesterolu. Cílem této částice je předat trigliceridy vzniklé v játrech do svalové a tukové tkáně v těle a dodat cholesterol do těch částí těla, které si jej neumí vytvořit (pro běžnou tvorbu hormonů a žluče).

3. Jak VLDL částice odevzdává trigliceridy, roste její hustota (cholesterol je těžší než triglicerid), zmenšuje se a přeměňuje se na IDL.


4. IDL částice se vrací do jater nebo zůstává dále v oběhu a postupně roste její hustota (stále odevzdává trigliceridy) a zmenšuje se její rozměr až se z ní stává LDL částice.


5. LDL částice nakonec zakončí svůj oběh v játrech nebo se jejich malá část uchytí v cévní stěně.

6. Zachycené LDL částice zalarmují imunitní systém, který se je pokusí odstranit. Pokud není úspěšný, způsobí akumulaci plaku a chronický zánět. Častou příčinou problému je i oxidace uchycených částic, která pozmění jejich strukturu a zhorší zpětný odběr HDL částicí. Navíc zoxidovaná částice oxiduje (poškozuje) i své okolí a zhoršuje tak problémy.


7. HDL částice produkují játra (mj.) za účelem pohotové zásoby pro náhlou produkci hormonů a zpětného vracení cholesterolu z buněk (včetně buněk cévních stěn) do jater.

Co z toho vyplývá z hlediska kardiovaskulárních chorob? Že zásadní roli hraje množství LDL částic zachycených na stěnách cév a tepen, reakce imunitního systému (náchylnost k zánětlivosti), pravděpodobnost oxidace a množství HDL částic. 

Část I. - Lipoproteiny
Část II. - Počet LDL částic
Část III. - Oxidace
Část IV - Zánětlivost
Část V. - Krevní panel
Část VI. - Trigliceridy

Žádné komentáře:

Okomentovat